KBRSF >  Nieuws >  Nieuwsbericht


PAARDENSPORT: VLP-Awards voor Nicola Philippaerts en Ingmar De Vos


Op Jumping Mechelen is jumpingbelofte Nicola Philippaerts niet alleen uitgeroepen tot het VLP-talent van het Jaar, hij mocht er in de A-piste ook de VLP-award voor Sportprestatie 2011 in ontvangst nemen. De nieuwe secretaris-generaal van de FEI Ingmar De Vos mocht dan weer pronken met de VLP-award voor Sportpersoonlijkheid 2011.


Nicola Philippaerts levert prestatie van het jaar

Voor Nicola Philippaerts houdt het niet op. Het 18-jarige talent uit Meeuwen-Gruitrode kende in 2011 een topjaar met zijn Europese titel bij de Young Riders, zowel individueel als met de ploeg. Bovendien won hij zilver op zijn eerste BK jumping seniors. In 2010 won hij ook al goud met het Europese team op de Youth Olympic Games in Singapore. Bovendien wist hij bij de seniors al in enkele landenprijzen goed te presteren. Deze uitzonderlijke prestaties leveren hem verdiend de VLP-award voor Sportprestatie 2011 op. Nog in Mechelen werd hij gehuldigd als VLP-talent van het jaar 2011 en hij werd ook 3e op het nationale sportgala in de categorie belofte van het jaar. Op de erelijst volgt hij niemand minder dan wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune op.

Laureaten:

 • 2011: Nicola Philippaerts (jumping)
 • 2010: Philippe Lejeune (jumping)
 • 2009: Bernard Fonck (reining)
 • 2008: Jos Lansink (jumping), Karin Donckers (eventing), Joris Vanspringel (eventing) en Bert Vermeir (para-equestrian)
 • 2007: Jos Lansink (jumping)
 • 2006: Jos Lansink (jumping), Gert Schrijvers (mennen), Geert De Brauwer (mennen)
 • 2005: Karin Donckers (eventing)

Elk jaar reikt VLP ook haar Award voor Sportpersoonlijkheid uit. Dit jaar gaat die eer naar Ingmar De Vos, die in april van dit jaar aangesteld werd als secretaris-generaal van de internationale ruitersportfederatie FEI. Sinds 1997 was De Vos secretaris-generaal van de Belgische ruitersportfederatie KBRSF.

Erkenning voor Ingmar De Vos
De 48-jarige Ingmar De Vos uit Kapellen startte zijn carrière bij de KBRSF in 1990 als algemeen directeur en werd in 1997 tevens secretaris-generaal. Hij stond mee aan de basis van de modernisering van de federatie op diverse vlakken. Zijn aanstelling als secretaris-generaal van de FEI betekende voor hem een belangrijke nieuwe uitdaging en een voortzetting van zijn carrière in de paardensport. In 2010 was Ingmar ook chef de mission van het Belgische team op het WK in Kentucky. Daar zag hij onder meer Philippe Lejeune de wereldtitel binnenhalen, het jumpingteam brons pakken en zowel het jumping- als eventingteam wist zich er te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Op de Spelen van Hong Kong in 2008 was hij ook al chef de mission van het Belgische team. Verder heeft De Vos jarenlange ervaring opgebouwd in de organisatie van talrijke jumpingwedstrijden zoals Jumping Kapellen.
Qua opleiding is De Vos licentiaat in de politieke wetenschappen met specialisatie internationale betrekkingen. Verder heeft hij ook een bijzondere licentie in internationaal en Europees recht. Daarnaast is hij tevens lid van de Olympische Academie.

Laureaten:

 • 2011: Ingmar De Vos - secretaris-generaal van de FEI
 • 2010: Joris De Brabander - Eigenaar van Vigo d’Arsouilles en Nabab de Rêve
 • 2009: Gaston Clippeleyr - Stuwende kracht bij de sportkaderopleidingen binnen de paardensport
 • 2008: Kris Peeters - Vlaams minister-president
 • 2007: Leon Melchior - Stichter Stoeterij Zangersheide, gedreven paardenman
 • 2006: Roger Janssens - Erevoorzitter VLP, lag aan de basis van de fusie met Bomari
 • 2005: Baron Casier - Monument voor de paardensport en boegbeeld van Waregem-koerse.
 • 2004: Yolande Wauters - Organisatrice Jumping Mechelen

De Vlaamse Liga Paardensport, het kloppend hart van de paardensport

VLP is de grootste door Bloso erkende hippische federatie van Vlaanderen. Met meer dan 28 000 leden en meer dan 460 clubs is VLP actief in competitie, topsport, opleiding en clubwerking. Zowel de recreant als de competitieruiter kan bij VLP zijn gading vinden. VLP is actief in 9 wedstrijddisciplines en investeert ook in opleiding via stages, infoavonden, het talentenplan, enz. Tot slot kunnen op de sportkampen en de clubs talloze personen terecht om de paardensport te beoefenen. Bezoek de website www.vlp.be en contacteer ons via mail info@vlp.be of telefonisch via 09 245 70 11 !

Foto Ingmar De Vos: Ingmar op de vos met Vigo d’Arsouilles, het kampioenspaard van Philippe Lejeune in 2010. © VLP
Foto's Nicola Philippaerts: Nicola maakt deel uit van het A-kader van het VLP-talententeam. © VLP
Foto’s vrij te gebruiken voor editoriale doeleinden mits vermelding copyright.